dissabte, 8 de gener del 2011

Sabíeu que...

les embarcacions poden obtenir la Bandera Blava?

El primer pas és mostrar l’interès del patró a secretaria del Club on se l’informarà de la campanya i el codi de conducta a mar.
El segon pas és comprometre’s a actuar segons la manera reflectida al codi de conducta.
I el tercer pas, el port enviarà la documentació a ADEAC-FEE acreditant els mèrits del patró i certificarà que compleix la campanya.
L’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor, ADEAC-FEE que pertany a la Fundació per l’Educació Ambiental, és qui gestiona el programa de les Banderes Blaves. L'ADEAC-FEE també és qui concedeix aquesta distinció.

Consulteu el decàleg de la Bandera Blava europea al bloc del CVBlanes.

Pels que no coneixeu el que això significa, aquí va el compromís personal o decàleg de la Bandera Blava europea per embarcacions:

1. Faré un ús responsable dels instruments de ràdio i navegació, no arriscant la seguretat de les persones i / o les embarcacions, avisant, si s'escau, d'objectes flotants o altres perills i exercint de forma solidària el deure d'auxili al mar.

2. Procuraré informar sobre la localització i característiques de les àrees sensibles i d’importància científica, així com de les reserves naturals i els ecosistemes protegits per evitar així que se’ls causi danys accidentalment.

3. Defensaré activament la conservació de la vida al mar. Respectaré els espais protegits, els mamífers marins i altres espècies protegides i no pertorbin les àrees de nidificació d’aus. No utilitzaré arts de pesca prohibides, respectaré els períodes de veda i no capturaré ni consumiré exemplars juvenils o immadurs.

4. No degradaré els fons marins fondejant en zones sensibles o on pugui interferir amb les activitats o equipaments dels pescadors i mariscadors. Respectaré les reglamentacions relatives al busseig i a la pesca submarina.

5. No adquiriré ni utilitzaré objectes fabricats a partir d’espècies protegides (coral, carei, etc.) O procedents de jaciments arqueològics submarins, quan l’origen o legalitat no siguin demostrables.

6.Mantindré el mar, la platja i el port nets:
•    No llançant cap material plàstic ni cap altre tipus d’escombraries al mar o a la platja.
•    No abocant o deixant escapar líquids nocius o tòxics, o qualsevol
altra substància nociva dins del mar
•    Promouré i utilitzaré la recollida selectiva / reciclatge de residus sòlids al port.

7. Utilitzaré, sempre que sigui possible, productes que no siguin agressius contra el medi ambient (pintures, vernissos, anti-fouling, decapants, detergents, etc.). Dipositaré les restes de pintures, vernissos i olis de l’embarcació en els recipients adequats del port per a residus contaminants, afavorint el seu reciclatge o tractament especial de manera diferenciada a la resta de les deixalles o aigües residuals. Utilitzaré les instal•lacions del port per a l’extracció de l’aigua de sentines i, si s’escau, de WC estancs.

8. Denunciaré davant les autoritats competents qualsevol atemptat a la legislació marina del que tingui coneixement, especialment, els accidents i contaminació per hidrocarburs o altres substàncies químiques d’origen terrestre o l’ús d’arts de pesca il·legals.

9. Contribuiré a una gestió ambientalment responsable del meu port d’amarrada, habitual o ocasional, en relació amb els criteris Bandera Blava, compliment de la legislació litoral i ambiental, estalvi d’aigua i energia, recollida selectiva d’escombraries, informació, educació i formació ambiental del personal tècnic i dels usuaris del port, implantació de sistemes de gestió ambiental, etc.

10. Procuraré que el meu comportament en la vida quotidiana, a la mar, a la llar, al treball i a la comunitat social sigui tan responsable ambientalment com en el mar i promouré o participaré en iniciatives socials o institucionals que promoguin la recerca, conservació i/o desenvolupament sostenible del litoral.