dimarts, 1 de juny del 2010

La IOM (International One Meter) és la classe internacional amb els vaixells més petits de vela, la de més ràpid creixement en el món i també té representant al Club de Vela Blanes

En Francesc Tortras, un veterà regatista de windsurf i que havia participat en diferents campionats de vela, navega en la categoria IOM amb llicència del Club de Vela Blanes.

Aquest regatista ha participat, en nom del nostre Club, al Campionat de Catalunya de la categoria assolint una meritòria 8ena posició en una competició disputada al Club de Vela Badalona. D’aquesta manera, se situa en l’estela de grans regatistes del Club que van disputar competicions en aquesta categoria en el passat com ara Nacho Moya, David Marginet, Albert Cunill o Mercè Fulquet.

L’Associació de la classe Internacional estima que aproximadament 15.000 d’aquestes petites embarcacions s’han fabricat en tot el món, convertint-la en la principal classe De iots de vela de ràdio control. Desenvolupada pel Comitè permanent de la ISAF-RSD i aprovada com a classe internacional l’any 1988, té unes regles molt estrictes, cosa que limita la seva mesura (1 metre exacte), malgrat n’hi ha molts dissenys diferents, i un pes mínim global de 4 quilograms. No està permès l’ús de materials exòtics en la seva fabricació (com la fibra de carboni). Les mesures de les veles també estan controlades. A més, les normes dels iots limiten a dues les funcions de control, una pel timó i un altre per les veles.
A nivell nacional aquesta classe està reglada per l’Associació Nacional de Vela de Radio Control i a Catalunya existeix la IOMcat de Vela de Ràdio Control que depèn de la Federació Catalana de Vela.
Aquest vaixells porten dos petits motors elèctrics, un per moure el timó i l’altre les escotes de la major i la gènova simultàniament. Aquest motors es controlen des d’una emissora que porta el patró i que disposa de dos comandaments.