dissabte, 24 d’abril del 2010

El Club de Vela va acollir la xerrada “Dofins i balenes als canons del Maresme. Implicació del sector nàutic en la seva conservació”

L’acte, celebrat el 24 d’abril, va anar a càrrec de Carla Àlvarez i Míriam Romagosa, totes dues de l’entitat Submon

En aquesta xerrada es va fer una acurada descripció dels canons del Maresme, unes estructures en forma de vall de gran fondària i riques en nutrients, i la seva importància per a la riquesa biològica del Mediterrani, així com per a determinades espècies de dofins i balenes.



L’àrea marina d’uns 2300 Km2 situada davant de les comarques del Maresme, la Selva i el Barcelonès, que presenta una longitud d’unes 30 milles nàutiques i una amplada mar endins de 20, compren un espai natural amb una zona de canons submarins proposada com a zona ZEPIM (Zona Especialment Protegida d’Importància pel Mediterrani). En aquesta zona la “custòdia marina” es una estratègia bàsica i necessària de conservació que intenta generar la responsabilitat dels organismes competencials i dels usuaris del medi marí en la seva conservació i el bon ús dels seus recursos naturals, culturals i paisatgístics.
A banda de la vessant expositiva, els assistents a la xerrada varen poder veure com es poden reduir els impactes ambientals en aquesta zona, produïts per la contaminació acústica i marina, la sobreexplotació dels recursos pesquers i l’impacte produït en l’aproximació als animals durant els albiraments de vaixells esportius.
SUBMON és una entitat dedicada a la realització de projectes i estudis en l’àmbit de la conservació, estudi i divulgació del medi marí.
Amb aquesta finalitat, desenvolupen tres línies de treball, especialitzades i complementàries, amb les que fa més de deu anys que donen un servei integral en l’elaboració de projectes relacionats amb la conservació i gestió del medi marí.