La prova arrencarà a Barcelona el proper 31 de desembre i planteja un recorregut al voltant del planeta durant tres mesos per tornar a la mateixa ciutat sense haver realitzat escales ni rebre assistència.
Gelabert i Costa participaran a la cursa més enllà de la vessant competitiva amb l’objectiu que de servir com a plataforma per a la conscienciació ambiental i testimonis del canvi global sobre l’oceà ja que el projecte s’emmarca en una col•laboració entre la Fundació per a la Navegació Oceànica (FNOB) i la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO (COI-UNESCO) sota el lema ‘One planet, One ocean’.
Aleix Gelabert es va iniciar en la vela oceànica a través de la duríssima classe Mini i el 2011 va completar una de les proves de referència en aquesta categoria, la Mini-Transat.
En aquesta ocasió, afronta el repte a bord d’una embarcació considerada com a molt molt sòlida. El ‘One planet one ocean’ és un IMOCA 60 construït a Nova Zelanda amb un llarg historial de voltes al món i de grans gestes oceàniques que, a més, s’està preparant a fons per aquesta propera aventura.
La vessant científica de l’expedició de Gelabert i Costa a vela oceànica es durà a terme en col•laboració entre l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consell Superior d’Investigació Científica (CSIC), la Fundació Barcelona Digital Centre Tecnològic (FBCT), el Citclops / European Commission 7th Framework Program i l’Institut Químic de Sarrià (IQS). El contingut del projecte pretén mesurar la salinitat i temperatura de l’aigua superficial del mar al llarg del recorregut, es tirarà una balisa Argo, es mesurarà la concentració de microplàstics a l’aigua i s’avaluarà la qualitat de l’aigua superficial de l’aigua per al projecte Citclops.